Fotografija polic polnih arhivskega gradiva

Elementi identifikacije

Signatura PE
SI_ZAC-G410
Signatura PE AP
SI_ZAC-G410
Naslov PE
Proizvodnja živil in tobačnih izdelkov [ZAC]
Čas nastanka PE
1933 - 2009

Področje opisa

Geografski in kulturni kontekst
Proizvodnja živil in tobačnih izdelkov je v veliki meri del industrije, panoge, ki se ukvarja z obdelavo in predelavo živil, surovin rastlinskega in živalskega izvora ter proizvodnjo tobačnih izdelkov. Živilsko-predelovalna industrija je v Sloveniji ob koncu minulega stoletja ustvarila 3,4 % bruto družbenega proizvoda in imela 2,9 % delež zaposlenih. Območje celjske in sosednjih regij je v zgodovini še najbolj zaznamovala predelava sadja, vrtnin, mesa in mleka. Industrijska predelava sadja se je razvila v glavnem po 2. svetovni vojni. Ena od značilnosti proizvodnje živil je gotovo proizvodnja pijač (sokov, piva, vina, mineralne vode … ), ki je s proizvodnjo presegla potrebe lokalnega okolja. Sistem organiziranja gospodarskih subjektov s področja proizvodnje živil v glavnih smernicah sledi nivoju organiziranosti, ki je opisan na nivoju nadrejene skupine fondov predelovalne dejavnosti.
Uporabljeni viri
Enciklopedija Slovenije, zv. 15, Ljubljana 2001, str. 356–358.

Področje kontrole zapisa

Jezik zapisa
slovenski
Pisava zapisa
latinica
Pravila in dogovori
ISAD(g)2 Splošni mednarodni standard za popisovanje arhivskega gradiva (2000)

Uporaba

Konec nedostopnosti
31.12.2009
Potrebno dovoljenje
dovoljenje ni potrebno
Možnost uporabe
na razpolago
Dostopnost
javno dostopno

Dejanja

Tektonika arhiva